Ιστορικό

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ

 

Η «Πανελλήνια Ένωση Προασπιστών της Εθνικής μας Μουσικής οι Υπέρμαχοι» ιδρύθηκε, με την υπ΄ αρ. 7253/2000 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, με βάση το σχετικό Καταστατικό του Σωματείου της.OikPatriarxeio2

Την Ένωσή μας συναπαρτίζουν Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Άρχοντες Μουσικοδιδάσκαλοι, Υμνωδοί, και Πρωτοψάλτες, καθώς και άλλοι -γνωστοί και μη- καταξιωμένοι Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριοι, έμπειροι μουσικοί, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί και άλλοι. ένθερμοι ζηλωτές τόσο της Εκκλησιαστικής, όσο και της Δημοτικής μας Μουσικής, δηλαδή της πατροπαράδοτης Εθνικής μας μουσικής Παράδοσης, αλλά και ακραιφνείς Έλληνες πατριώτες, ενσυνείδητοι ορθόδοξοι χριστιανοί και ευυπόληπτα μέλη της κοινωνίας.

Κύριος σκοπός και επιδίωξη της Ένωσής μας είναι όχι μόνο η προβολή και η διάδοση, αλλά και η διαφύλαξη, από κάθε είδους νοθεία ή παραχάραξη, αυτής της ανεκτίμητης Εθνικής μας μουσικής κληρονομιάς, που είναι από τα κύρια γνωρίσματα της εθνικής μας ταυτότητας και της ξεχωριστής πολιτισμικής μας ιδιοπροσωπείας. Ο αρίφνητος πλούτος αυτής της Εθνικής μας Μουσικής παρακαταθήκης αποτελεί για μας ιερό κειμήλιο και είναι ένα κομμάτι της ψυχής μας.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αγωνιζόμαστε για τη διάδοση της Εθνικής μας Μουσικής Παράδοσης, όπως την παραλάβαμε (μετά την εφεύρεση της γνωστής ως Νέας ή Αναλυτικής Μεθόδου της ψαλτικής των τριών διδασκάλων: Χρυσάνθου εκ Μαδύτων, Γρηγορίου Πρωτοψάλτου και Χουρμουζίου του Χαρτοφύλακος, το 1814, και την έγκρισή της από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία), γνήσια και ανόθευτη από κάθε είδους παραχάραξη.

Grafeia Ypermahoi2